Početna O nama Usluge Zanimljivosti Kontakti Česta pitanja

SILENSOR - protiv hrkanja

Ako imate problem sa hrkanjem a niste osoba kod koje je uporaba Silensora kontraindicirana, sa zadovoljstvom ćemo Vam izraditi opisanu udlagu, a Vi i Vaš partner ponovno ćete se buditi sretni i zadovoljni!

Gotovo da nema obitelji ili životnih partnera gdje jedan ili čak oba partnera ne hrču, uzrokujući time nesanicu drugome partneru pa i sebi samom. Partner osobe koja u snu hrče, pa i sama osoba - "hrkač"  bude se neispavani, nervozni, a njihov radni učinak jamačno je smanjen, uslijed ove vrlo nezgodne ali i vrlo česte pojave. Da je hrkanje ozbiljan zdravstveni problem, znalo se i u starija vremena, pa je tako hrkanje bilo, između ostalih, jedan od razloga radi kojih je Vatikan odobravao crkveni razvod braka.

Zašto hrčemo?
Hrkanje nastaje kada zrak prolazeći kroz suženja u gornjim dišnim putevima - prolazi brže i pod većim tlakom.

Prilikom spavanja mišići korijena jezika se opuste i meko nepce se spušta prema jeziku koji pak pada prema ždrijelu. Ova pojava koja dovodi do hrkanja naročito se manifestira kod položaja spavanja na leđima. Navedeno dovodi do ubrzavanja protoka zraka pri disanju što uzrokuje titranje mekog nepca i uvule ( resice grla) tj. hrkanja.

Buka prilikom hrkanja može prelaziti i 80 decibela, a kada uslijed hrkanja dođe do potpunog prekida disanja od desetak ili više sekundi, povisuje se tlak te može doći i do zastoja rada srca. Ovu pojavu nazivamo APNEJA, a smatra se ozbiljnim medicinskim problemom, odnosno, bolešću.Važno je znati da se hrkanje pojačava starenjem, gojazošću, uzimanjem alkohola, sredstava za smirenje, pušenjem i prekomjernim unosom hrane i pića općenito.

Kako Vam Silensor pomaže?
 Silensor se sastoji od dvije prozirne udlage, po jedna za svaku čeljust. Donju čeljust drže spojnice u prethodno određenom položaju, koje su učvršćene bočno za udlagu. Posljedica ovako postavljenog aparata jest - otvaranje prostora jednjaka.

Također, smanjuje se brzina udahnutog zraka kao i buka izazvana vibracijama mekog tkiva. Nošenjem udlage protiv hrkanja - moguće su lagane kretnje čeljusti, što je čini ugodnim i učinkovitim štitnikom protiv hrkanja. Klinička istraživanja su pokazala da takva mobilizacija donje čeljusti reducira hrkanje do čak 90%, a indeks apneje čak do 50%.

Dakle, nošenje opisane udlage može imati vrlo uspješne rezultate ukoliko je uzrok hrkanja - suženje dišnih puteva.

Postoje li ograničenja uporabe Silensora? 
Da, postoje. Ako je disanje kroz nos blokirano ili otežano npr. polipima, tada je uporaba Silensora - isključena. Zbog svog krutog dizajna - ne dozvoljava disanje na usta. Također, gojaznost ili alkoholizam štete učinkovitosti udlage. Stoga je uspjeh tretmana udlagom protiv hrkanja u ovim slučajevima - upitan. Udlaga se ne može upotrijebiti niti kod bezubih pacijenata, no moguće ju je pričvrstiti na djelomičnu protezu koja ima odgovarajuću retenciju. Stomatolog je taj koji mora procijeniti da li preostali zubi omogućavaju potrebnu retenciju. Ako pak postoji  sumnja na opstrukcijsku apneju, prikladnost nošenja udlage mora se utvrditi u odgovarajućem laboratoriju za analizu kvalitete sna, uzimajući pri tome u obzir težinu i ozbiljnost bolesti.

podijelite s drugima:

Kontaktirajte nas

Ukolimo imate pitanja za nas, možete nas kontaktirati ovdje.

kontaktiraj